Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Mini-symposium ‘Het effect van beleid op armoede en gezondheid’

16 december 2021 - 14:30 - 17:00

| Gratis

Hoe gezonder het systeem, hoe gezonder de mens
Wat maakt armoede- en gezondheidsbeleid écht effectief, in de weerbarstige praktijk van mensen met een beperking? Daar gaat het mini-symposium van MEE over op 16 december 2021, met sprekers Erik Dannenberg en Maria van den Muijsenbergh. Het mini-symposium wordt georganiseerd in de Oude Mariakerk in Deventer (als de coronamaatregelen het toestaan) en is óók online te volgen.

De vraag is urgent. Het percentage Nederlanders in armoede (8,2%) zal bij ongewijzigd beleid met een kwart toenemen [1] en corona doet daar nog eens een flinke schep bovenop, met name voor mensen met een beperking. En armoede staat niet op zichzelf: het is een belangrijke veroorzaker van de gezondheidsachterstand, [2] meldt ook de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving in haar advies ‘Een eerlijke kans op gezond leven’. RVS geeft aan dat corona de impact van  gezondheidsachterstanden verder versterkt, omdat het mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties extra treft, door een verhoogde kans op infectie en door de doorwerking van coronamaatregelen. Het is dan ook belangrijker dan ooit om te weten hoe je met beleid de gezondheid van mensen (met een beperking) beïnvloedt.

Doet beleid het goede?

Armoede kent een negatieve spiraal van problemen. Leven in armoede kan tot schulden leiden, dat kan aanleiding zijn om moeite te hebben je aan adviezen, voorschriften en regels te houden, wat weer tot nieuwe problemen leidt. Gemeenten hebben de uitdagende taak om die neerwaartse beweging te doorbreken. Maar doet armoede- en gezondheidsbeleid wel waarop het gericht is? Dat komt nauw, in een wereld waar geld (mede door corona) nog minder tastbaar is geworden en beheer van je financiële huishouding hogere wiskunde is. Waar financiële regelingen zó ingewikkeld zijn, dat zij die ze nodig hebben er vaak geen gebruik van maken.

Tijdens het mini-symposium duiken we in de praktijk van armoede- en gezondheidsbeleid en het effect op (de gezondheid van) mensen met een beperking. Wat helpt de negatieve spiraal van armoede en gezondheidsachterstand te doorbreken, en wat juist niet?

Praktische informatie

Datum:16 december 2021
Tijd:14.30 – 17.00 uur
Locatie:
Mits de coronamaatregelen het toelaten
Oude Mariakerk, Nieuwe Markt 35, 7411 PC Deventer  (het mini-symposium is ook online te volgen – na aanmelding ontvang je een aantal dagen voor het mini-symposium een link via e-mail)
Kosten:Gratis*

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

 

 

 

 

 

[1] (SCP en CPB (2020), Kansrijk Armoedebeleid)
[2] (RVS, gezondheidsverschillen voorbij)

Het doel van de mini-symposia die MEE organiseert is inspireren met en verbinden van actuele onderwerpen rondom meedoen en de partijen die hierbij betrokken zijn. Agenderen, partijen bij elkaar brengen, aanjagen. Het succes van de middag wordt bepaald door de kennis en ervaring die gedeeld wordt vanuit de inleiders enerzijds en de interactie en bijdrage vanuit het publiek anderzijds. Stuur deze uitnodiging gerust door binnen jouw netwerk.

* Het mini-symposium is gratis ​te volgen. Bij aanmelding rekenen wij op jouw aanwezigheid. Mocht je toch verhinderd zijn, meld je dan tijdig af.

Details

Datum:
16 december 2021
Tijd:
14:30 - 17:00
Kosten:
Gratis

Organisator

MEE

Locatie

Oude Mariakerk
Nieuwe Markt 35
Deventer,7411 PCNederland
+ Google Maps

Contact