Laden Evenementen

« All Events

  • Dit evenement is voorbij.

Mini-symposium ‘Nooit meer helemaal de oude’

12 november 2020 - 14:30 - 17:00

| Gratis

Beste relatie,

Je wenst je te registreren voor het mini-symposium ‘Nooit meer helemaal de oude’ op donderdag 12 november van 14.45 tot +/- 17.00u.

Helaas moeten we je laten weten dat met de meest recente aanscherping van de Coronamaatregelen en de dringende oproep om thuis te blijven en reisbewegingen te beperken, we ons genoodzaakt voelen om het mini-symposium te verplaatsen. Hoewel er technisch veel mogelijk is, zijn er met de nodige ondersteuning al met al toch diverse mensen betrokken om een professionele online variant tot stand te brengen die recht doet aan dit belangrijke onderwerp.

We komen bij je terug met een nieuwe datum en ontmoeten elkaar dan in hopelijk betere tijden!

Wil je wel op de hoogte gehouden willen worden over een eventuele datumwijziging? Laat dan je gegevens achter bij onderstaande knop.

 

“Revalidatie na corona zwaarder dan gedacht: ‘We zien steeds meer patiënten met de symptomen van een herseninfarct’“, kopt Dagblad van het Noorden met een foto van een coronapatiënt die de IC verlaat. Veel ex-coronapatiënten lijken alledaagse dingen niet meer te kunnen. Een herkenbaar pad na weken van coma. Vermoeidheid, overprikkeling, stoornissen in taal, spraak en begrijpen, vertraagde informatieverwerking, gedragsveranderingen, emotionele en seksuele ontremming. Dergelijke voorbeelden van ‘restverschijnselen’ van hersenschade zijn volgens de Hersenstichting blijvend bij 25-30% van de mensen die spontaan uit coma ontwaken.

Dit ‘nooit meer helemaal de oude’ is ook een veel gehoorde klacht na een sport- of verkeersongeluk, val van een trap, klap tegen het hoofd, herseninfarct, tumor of bijvoorbeeld hartstilstand. Maar na een ziekenhuisbezoek of revalidatie raken mensen vaak uit beeld*. We denken niet snel aan de mogelijkheid van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en worden er niet vaak naar verwezen, ook al is er in Nederland veel aanbod van goede zorg en ondersteuning voor mensen met hersenletsel. Als mensen thuis het leven weer moeten oppakken en merken dat dit niet meer goed lukt, kunnen zij en hun naasten vaak moeilijk de juiste ondersteuning vinden als ze die nodig hebben. En soms pas jaren later – en een stempel van ‘verward persoon’, verlies van baan of gezin verder – de link leggen met niet-aanboren hersenletsel. Het ministerie van VWS erkent dit probleem en heeft een pilot met casemanagers hersenletsel opgenomen in het programma ‘Volwaardig leven’ als één van de vijf pilots met onafhankelijke cliëntondersteuning.

Samenwerking in de keten is de ‘linking pin’ tussen tijdig signaleren en preventie**. Op 12 november organiseert MEE dan ook het mini-symposium ‘Nooit meer helemaal de oude’. U bent van harte uitgenodigd!

Datum:12 november 2020
Tijd:14.45 – 17.00 uur,  digitale inloop vanaf 14:30
Locatie:Online via een livestream.

Als u zich aanmeld via onderstaande knop, ontvangt u voorafgaand het evenement een link.

Kosten:Gratis*

Programma
In het eerste uur leiden diverse betrokken partijen vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven het onderwerp in, zoals Dr. Kitty Jurrius (lector Windesheim), Natska Jansen (landelijk projectleider Casemanagement Hersenletsel), een casemanager hersenletsel van MEE betrokken bij de pilot van het programma Volwaardig Leven van VWS en ervaringsdeskundigen. Wat hebben zij over dit onderwerp te zeggen? Het tweede uur staat in het teken van het nader uitwisselen van kennis en ervaringen tussen de inleiders en het publiek onderling. Welke vragen roept het op? Zijn er aanvullende voorbeelden of ervaringen te delen? Wat staat ons te doen?

Het doel van de mini-symposia die MEE organiseert is inspireren met en verbinden van actuele onderwerpen rondom meedoen met een beperking en de partijen die hierbij betrokken zijn. Agenderen, partijen bij elkaar brengen, aanjagen. Het succes van de middag wordt bepaald door de kennis en ervaring die gedeeld wordt vanuit de inleiders enerzijds en de interactie en bijdrage vanuit het publiek anderzijds. Stuur deze uitnodiging gerust door binnen uw netwerk.

*Casemanagement Hersenletsel, onderzoeksproject binnen VWS-programma Volwaardig leven

** Kijk voor het thema ‘Tijdig signaleren en preventie’ ook op www.tijdigsignalerenmogelijkmaken.nl

Details

Datum:
12 november 2020
Tijd:
14:30 - 17:00
Kosten:
Gratis

Organisator

MEE

Contact