Laden Evenementen

« All Events

 • Dit evenement is voorbij.

Training Vraagverduidelijking (open inschrijving) – verplaatst

15 mei 2020 - 09:00 - 16:30

In verband met het corona virus worden onze trainingen verzet naar een datum later dit jaar.  Deelnemers zullen individueel door ons benaderd worden.

Deelname aan de training levert accreditatiepunten op bij de registers SKJ en Registerplein. Op aanvraag zijn er mogelijkheden voor accreditatiepunten van een ander register zoals LH POH GGZ, NVvPO en kwaliteitsregister kraamverzorgenden. kwaliteitsregister V&V, Register zorgprofessionals, mits er voldoende deelnemers zijn van dat betreffende register en dit tijdig is aangegeven.

Eigen kracht, zelfregie en gekanteld denken; actuele thema’s in het sociaal domein van vandaag. Hoe zorgt u ervoor dat u voldoende toegerust bent om deze slag in praktijk te maken?

Training Vraagverduidelijking
De methode Vraagverduidelijking gaat ervan uit dat je alleen door dóór te vragen achter iemands werkelijke behoefte komt. Bijna altijd bestaat de vraag van mensen in eerste instantie uit een vraag naar het bekende aanbod. En als professional handel je eveneens vaak vanuit je persoonlijke referentiekader of dat van (opgelegde) procedures. De essentie is mensen dichter bij de oplossing te brengen door het goede in mensen aan te boren. Door bijvoorbeeld extra vragen te stellen in plaats van toe te lichten. Door niet alleen maar te vragen naar iemands negatieve ervaringen of tekortkomingen, maar juist ook naar wat iemand plezier geeft, waar hij of zij goed in is en of iemand in de dagelijkse praktijk iets doet met die kwaliteiten.

Resultaat
Kennis en vaardigheden op het gebied van effectieve vraagverduidelijking. Na afloop weet u:

 • Hoe u kunt aansluiten bij de leefwereld van de (hulp)vrager;
 • Hoe u achter de werkelijke vraag van een (hulp)vrager kunt komen;
 • Hoe u samen met de (hulp)vrager kunt vaststellen wat het gewenste resultaat is;
 • Hoe u duidelijk kunt krijgen wat de (hulp)vrager zelf kan;
 • Hoe u uw deskundigheid in kunt zetten zonder precies te vertellen wat de (hulp)vrager moet doen, hoe u dit naast de ervaringsdeskundigheid van de (hulp)vrager kunt zetten;
 • Hoe leuk, verrassend en leerzaam het is om de vraagverduidelijking samen met een (hulp)vrager te doen.

Hierdoor krijgt u inzicht in de werkelijke behoefte van een (hulp)vrager om vervolgens passend te kunnen ondersteunen. Het draagt daarnaast bij aan het vergroten van het gevoel dat mensen echt gehoord worden en de motivatie om als (hulp)vrager zelf bij te dragen aan de oplossing (eigenaarschap). Zodat voorkomen wordt dat dezelfde vraag terugkomt of dat de (hulp)vrager tussentijds afhaakt (besparing in tijd en geld).

Werkwijze
De training wordt gegeven door trainers van MEE met jarenlange ervaring op het gebied van vraagverduidelijking bij mensen met een kwetsbaarheid of een beperking. De wijze waarop de deelnemers leren is dezelfde manier als waarop hen geleerd wordt te handelen (‘practice what you preach’). De trainers brengen samen met hen hun (leer)vragen in kaart en sluiten aan bij wat zij denken nodig te hebben om het antwoord erop te vinden. Er wordt uitgegaan van hun sterke kanten, wat ze al kunnen, en hoe ze dit kunnen versterken en inzetten.

“Ik snap nu waarom ik niet meteen moet gaan oplossen en invullen, maar eerst moet beginnen helder te krijgen wat iemand wil bereiken.”

“Ik doe geen vraagverheldering meer zonder de cliënt, geen voorbespreking of analyse in het team en ik geef geen oplossing of aanbod meer waar de cliënt niet voor gemotiveerd is.”

“Doordat de methode in de training ook direct toegepast werd, kwam er beweging in de teams en kwam de inhoud meer binnen.”

Datum, tijd en locatie
De training vindt plaats op 15 mei 2020 van 09.00 – 16.30 uur in Zwolle en staat open voor individuele inschrijvingen van professionals en/of vrijwilligers uit verschillende werkvelden (bv. overheid, zorg en welzijn, onderwijs, arbeid, veiligheid en justitie). Datum onder voorbehoud van wijzigingen.  Bent u meer of ook op zoek naar verdieping, dan is de training Sociale Netwerkversterking wellicht iets voor u.

Investering
De investering voor de training bedraagt € 275,- per persoon. Meldt u meerdere professionals aan (tot een maximum van drie personen extra), dan ontvangt u korting.

 • Meldt u naast uzelf één extra professional/vrijwilliger aan?
  Dan ontvangt u 10% korting (investering bedraagt € 247,50 per persoon).
 • Meldt u naast uzelf twee extra professionals/vrijwilligers aan?
  Dan ontvangt u 20% korting (investering bedraagt € 220,00 per persoon).
 • Meldt u naast uzelf drie extra professionals/vrijwilligers aan?
  Dan ontvangt u 25% korting (investering bedraagt € 206,25 per persoon).

Meer weten?
Of de mogelijkheden bespreken voor een grotere groep deelnemers? Neem dan contact op met MEE via T 088 633 0 633.

 

Details

Datum:
15 mei 2020
Tijd:
09:00 - 16:30

Organisator

MEE

Locatie

Wijkcentrum Bestevaer
Trompstraat 10B
Zwolle,8023 TP
+ Google Maps

Contact