“De GGZ is niet voor ‘domme mensen’”

Huisarts in Volkskrant: “Er zijn 2,2 miljoen mensen in Nederland met een IQ onder de 85. Stemmingsstoornissen komen bij hen mogelijk twee keer vaker voor dan bij ‘slimmere’ mensen. De ggz heeft niet alleen lange wachttijden, ze heeft ook onverbiddelijke toegangspoorten. Stel je voor dat huisartsen alleen optimistische slimmeriken wilden behandelen.” Wordt het niet eens tijd voor een POH-LVB? Lees hier het hele artikel.

Steeds meer wordt erkend dat mensen met een licht verstandelijke beperking om specifieke kennis en ondersteuning vragen. Die signalen hebben niet alleen betrekking op de GGZ en de combinatie LVB en psychische problemen. MEE herkent de signalen en pleit  voor een POH-LVB die de huisarts kan ondersteunen en ontlasten. Zo komen mensen met een licht verstandelijke beperking bijvoorbeeld regelmatig bij de huisarts met somatische klachten, terwijl feitelijk andere oorzaken ten grondslag liggen aan de klachten. Ervaringsdeskundige Ronald vertelt bijvoorbeeld waarom hij naar de huisarts gaat. Een POH-LVB kan preventief ondersteunen en vroegtijdig zorgen voor de juiste ondersteuning. MEE oriënteert zich op een pilot en nodigt huisartsen van harte uit om hierover contact op te nemen met MEE via T 088 633 0633.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eens sparren?