Bente leerde scholier Dylan zelfstandig reizen

Jarenlang zorgden je opvoeders ervoor dat je keurig op tijd op het schoolplein belandde. Tot ze besloten dat het zo ver was: je was groot genoeg om de route zelfstandig af te leggen. Na de eerste paar spannende ritjes alleen, was het alsof je nooit anders had gedaan en waren ook je vriendjes ineens zelfstandig te bereiken. Voor kinderen met een beperking is de stap naar zelfstandig reizen echter vaak zó groot, dat ze afhankelijk blijven van speciaal vervoer. Zonde, want zelf reizen is een belangrijke stap naar meer vrijheid. In dit artikel lezen we over reismaatje Bente die de veertienjarige Dylan leerde hoe hij ondanks de uitdagingen van zijn autisme zelf van huis naar school kon reizen. En met succes, want komend schooljaar heeft het leerlingenvervoer een passagier minder. Dylan pakt nu gewoon het openbaar vervoer.

Zelfvertrouwen door zelfstandig reizen
Zelfstandig reizen geeft mensen met een beperking vrijheid. Vrijheid om je eigen keuzes te maken. Vrijheid om mee te doen in de samenleving. Vrijheid om niet afhankelijk te zijn van speciaal vervoer. Het Project MEE op Weg is daarom meer dan alleen leren reizen van a naar b. Het is een manier om zelfvertrouwen te krijgen. Om te ontdekken dat er zo veel is dat je wél kunt. Een avontuur dat het begin is van nog veel meer waardevolle avonturen.

Leren door te doen
Omdat je zelfstandig leert reizen door te doen, werkt MEE Samen met reismaatjes die de route met de deelnemers oefenen. Een van die vrijwilligers is Bente. De twintigjarige HBO-studente Social Work loopt stage bij MEE Samen. De begeleiding van een aantal jongeren, waaronder Dylan, is onderdeel van haar leertraject. Bente: “Het is erg leuk en leerzaam om dit te doen. Het was bijzonder om te zien wat voor stappen Dylan maakte. Inmiddels reist hij met plezier helemaal zelfstandig met de bus naar school! Ik vond het een erg leuk traject samen met hem.” Iedereen die het leuk vindt om een ander te helpen kan reismaatje worden. Reismaatjes krijgen een vrijwilligerscontract, reiskostenvergoeding, een training en professionele begeleiding door een MEE-consulent. Bente: “Doordat mijn broertje ook autisme heeft, had ik al veel handvaten hoe ik met Dylan om moest gaan op spannende momenten of om hem op zijn gemak te laten voelen.”

Precies wat ik nodig had!
Bente geeft een inkijkje in het traject dat ook voor haar leerzaam was: “Met Dylans moeder erbij hebben we eerst duidelijke afspraken gemaakt. Hij vond het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ik altijd op tijd was, daar heb ik me natuurlijk goed aan gehouden.” Vervolgens ging het duo samen op pad. Bente: “Aan zijn lichaamshouding kon ik merken dat hij het soms spannend vond en dat sprak hij ook uit. Als het druk was in de bus, dan was hij iets stiller, maar we hebben ook erg leuk gepraat en ik heb geprobeerd om hem op zijn gemak te laten voelen. Ik heb hem duidelijk uitgelegd wat hem te wachten stond, hoe de OV-chipkaart werkte en wat de bustijden waren.” Dylan is trots op zijn ontwikkelingen: “Door mijn autisme vond ik het lastig om alleen te reizen. Ik kon me niet goed concentreren op de borden en had geen structuur voor mezelf. Daardoor durfde ik nog niet zelfstandig met de bus te reizen. Het oefenen met Bente was heel leerzaam. Het was precies wat ik nodig had!”

Kan MEE op Weg jou helpen?
MEE op Weg geeft kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die afhankelijk zijn van speciaal vervoer, de vrijheid van het zelfstandig reizen. Met een vrijwillig reismaatje, wordt de route tussen school, werk, dagbesteding en thuis met het openbaar vervoer, de fiets, lopend of de rolstoel geoefend. Ben of ken jij iemand die zo de weg naar meer zelfstandigheid vindt? Of wil jij als vrijwilliger helpen om mensen als Dylan die vrijheid te geven? Kijk dan eens op https://www.meevoormij.nl/mee-op-weg/.

MEE op Weg wordt uitgevoerd door MEE IJsseloevers in opdracht van de gemeente Almere.

Contact