Rody bedacht oplossingen met vrijwilliger Hanneke

Sta jij er weleens bij stil hoe vrij je bent als je zelfstandig kunt reizen? Als je zelf op de fiets kunt springen om lekker naar school te fietsen, of zelf de trein kunt pakken om naar je werk te gaan? Veel kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen zijn voor hun vervoer afhankelijk van anderen. Een van hen was de 15-jarige Rody. Wás, want dankzij vrijwilliger Hanneke van MEE op weg geniet ook Rody nu van de vrijheid van zelfstandig reizen!

Reizen met een fysieke beperking
Door zijn fysieke beperking was het voor de tweedejaars scholier een uitdaging om zelf naar zijn school te fietsen. Rody: “Ik werd elke dag door mijn ouders naar het Aventurijn gebracht en weer opgehaald. Ik wilde graag leren om met de bus naar school te gaan en van school weer terug naar huis zodat ik voortaan zelf naar school zou kunnen.” Vrijwilliger Hanneke, derdejaarsstudente Social Work aan het Windesheim in Almere hielp hem hierbij. Hanneke: “Ik loop stage bij MEE IJsseloevers waar MEE op Weg een onderdeel van is. Door Rody te helpen, kon ik het project goed leren kennen.”

Samen oplossingen bedenken
Hanneke blikt tevreden terug op de reizen die ze met Rody geoefend heeft: “Onderweg kwamen we een aantal obstakels tegen. Door zijn fysieke beperking heeft Rody bijvoorbeeld minder evenwicht waardoor hij kan vallen als de bus wegrijdt, terwijl hij nog een plekje zoekt. Samen hebben we nagedacht over een oplossing die we meteen geprobeerd hebben. Bij het instappen in de bus vraagt Rody aan de buschauffeur of hij wil wachten met wegrijden tot Rody zit. Dit vond hij in het begin spannend, maar aan het einde van het project deed hij het zelfstandig!” Zo zijn er meerdere uitdagingen waar Hanneke en Rody samen oplossingen voor hebben gezocht. Hanneke: “Rody had zelf steeds goede ideeën en aanvullingen. Dat was erg handig bij het bedenken van verschillende opties!”

Zelfstandig naar school
Al na twee keer oefenen had Rody de route die bestond uit een wandeling, een kwartier rijden met de bus en weer een wandeling, onder de knie. Hanneke: “Ik ben supertrots op Rody! Ik vond het zelf ook heel leuk om creatief na te denken over de mogelijkheden voor Rody. Zijn goede ideeën en doorzettingsvermogen maakten dat ik dat met heel veel plezier gedaan heb!” Ook Rody is tevreden met het resultaat van MEE op Weg: “Hanneke was heel aardig, legde goed uit en ik kreeg ook hele goede tips van haar. Ik reis nu zelfstandig met de bus naar school en naar huis! Ik wil Hanneke nog een keer bedanken voor de extra moeite en het begrip in mij dat ze heeft getoond!”

Contact