Training effectief communiceren in Nijkerk – onderdeel van de Nijkerkse Inclusie Agenda

We hebben dagelijks contact met veel verschillende soorten mensen. Onder hen bevinden zich ook mensen met een beperking, zoals een licht verstandelijke beperking, autisme of hersenletsel. Een beperking valt niet altijd op. Dit kan soms leiden tot ruis en onbegrip. Om deze knelpunten tegen te gaan werd onlangs de training “Herkennen van en omgaan met mensen met een beperking” aangeboden door MEE Veluwe en de Gemeente Nijkerk.

Training met handvatten en tips
De deelnemers waren zeer verschillend: van professionals uit de zorg tot vrijwilligers uit de sport en cultuur. De belangstelling was zo groot dat er zelfs twee trainingen zijn georganiseerd. Jeanet Godeke, trainer van MEE: “We zijn heel blij met deze grote en diverse opkomst, omdat we daarmee echt een sterke basis neerleggen om het meedoen van mensen met een beperking in Nijkerk te verbeteren. We hopen dat de tips uit de training zich zo als een olievlek over Nijkerk verspreiden.”

Naast uitleg over de kenmerken en achtergronden van een licht verstandelijke beperking, autisme en niet-aangeboren hersenletsel, was er veel aandacht voor tips en handvatten om de communicatie te verbeteren. Hiervoor sloot ook een ervaringsdeskundige, iemand met autisme, aan. Zijn persoonlijke verhaal maakte erg veel indruk op de deelnemers. “Ik besef me nu dat ik communicatie vaak onnodig lastig maak. Ik probeer mijn boodschap vaak zachtjes over te brengen, maar ik zie nu dat dit soms juist averechts werkt”, aldus een van de deelnemers.

“Wees nieuwsgierig naar de ander” was een van de boodschappen uit de training. “Neem de tijd om met een ander in gesprek te gaan en probeer goed door te vragen en samen te vatten.” Enkele andere tips waren bijvoorbeeld het visueel ondersteunen van communicatie en het aanbieden van keuzes beperken tot een paar duidelijke opties. “Onze ervaring is dat deze tips goed werken, maar dat kan natuurlijk voor iedereen anders zijn. Ga daarom altijd samen op zoek naar wat het beste werkt en spreek het uit als je ergens last van hebt”, benadrukt Jeanet Godeke.

Samen werken aan een toegankelijk Nijkerk
Wilt u ook aan de slag om effectiever te communiceren met mensen met een beperking? Kom dan naar de training die dit najaar wordt aangeboden. Ook kunt u het “Nijkerkse Inclusie Panel” vragen om hun ervaringen met u te delen. Dit is een poule van ervaringsdeskundigen, mensen met verschillende beperkingen/ achtergronden. Bijvoorbeeld over de begrijpelijkheid van uw informatie of de ervaringen met uw dienstverlening. Voor meer informatie over de training en/of het panel kunt u contact opnemen met Jeanet Godeke van MEE Veluwe via telefoonnummer 055 526 92 00 of mail j.godeke@meesamen.nl.

De training en het panel zijn onderdeel van de Nijkerkse Inclusie Agenda. Met deze agenda wil de gemeente Nijkerk de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in Nijkerk verbeteren. Het gaat daarbij om allerlei facetten van toegankelijk, zoals de mogelijkheid om een gebouw te betreden en de leesbaarheid van informatie. Heeft u tips, ideeën of knelpunten voor de toegankelijkheid van Nijkerk? Neem dan contact op met Roos-Marie van Leeuwen van de gemeente Nijkerk per mail rm.vanleeuwen@nijkerk.eu of telefoonnummer 14 033.

Contact