Brussengroep Meppel

Voor kinderen met een bijzondere broer of zus

 

Voor kinderen van 7 tot 12 jaar die een broer of zus (brus) hebben met een chronische ziekte, beperking of psychische stoornis, organiseert MEE Drenthe bijeenkomsten (Brussengroep) in Meppel. Tijdens de bijeenkomsten staan het delen van ervaringen, het vinden van herkenning en het geven van tips centraal. Gehoord worden en erkenning krijgen werkt versterkend en is vooral ook bedoeld om problemen en overbelasting te voorkomen.

Het hebben van een broer of zus met een beperking of problematiek kan namelijk als erg lastig worden ervaren. Onbedoeld gaat er toch veel extra aandacht naar het broer of zus toe. Het gedrag wat het broer of zus laat zien kan soms vervelend zijn, zorgen voor schaamte maar ook voor onbegrip van leeftijdsgenoten. Ook kan het lastig zijn te begrijpen waarom een broer/zus zich op een bepaalde manier gedraagt.

Door de coronaperiode en lockdown hebben kinderen meer thuis gezeten dan normaal. Daarmee viel de normale structuur en ook de mogelijkheid even te ‘ontsnappen’ aan de situatie met je broer/zus weg. Of misschien was de situatie wel lastiger dan normaal, omdat ook het broer/zus met de beperking meer thuis was en de structuur kwijt was. Voor sommige kinderen kan dit de situatie als ‘broer/zus van’ nog ingewikkelder hebben gemaakt.

Wat gaan we doen?

In de brussengroep ontmoeten kinderen die een broer of zus met een beperking hebben andere kinderen die ook een broer of zus met een beperking hebben. Het doel is om te ervaren dat je niet de enige bent, een plek voor jezelf (je ben niet alleen ‘de broer/zus van’), je verhaal kwijt kunnen, leren omgaan met elkaar, informatie krijgen over de beperking van je broer/zus en ervaren dat sommige gevoelens normaal zijn en mogen. Dit allemaal gecombineerd met leuke activiteiten.

Voor een Brussengroep organiseren we vijf bijeenkomsten met een groepsgrootte van zes tot acht kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot 12 jaar.

Meer informatie en aanmelden

Bij voldoende interesse zal dit najaar in Meppel een Brussengroep starten. Brussen of hun ouders kunnen voor meer informatie of direct aanmelden contact opnemen met Ilonka Hoving via e-mail i.hoving@meeijsseloevers.nl of telefoonnummer 06 461 35 723.

Deze Brussengroep is bedoeld voor kinderen die in de gemeente Meppel wonen.

Contact