Corona: eenvoudige informatie

Begrijpelijke informatie over corona en de corona-maatregelen

Informatie over corona komt aan alle kanten op ons af. Moeilijke informatie soms, die niet iedereen begrijpt. Gelukkig zijn er organisaties die informatie makkelijker maken. Voor mensen die moeilijk lezen en schrijven, voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Je vindt de informatie op de site van het RIVM en in het overzicht hieronder. Er staan ook een aantal website bij voor professionals. Gebruik ze en deel ze met cliënten en collega’s!

Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking

Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

Voor mensen die een andere taal spreken

Voor professionals

 • Autismehuis
  Tips en antwoorden om duidelijkheid te geven over corona bij kinderen met autisme.
 • Pictogrammen
  (Gratis) pictogrammen en instructies over corona via Picostudio en Visitaal.
 • Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)
  Hoe kun je als zorgprofessional goed je werk blijven doen in tijden van het coronavirus? Op deze pagina staan downloads, handige links en video’s die je daarbij kunnen helpen.
 • Expertise Centrum Sociaal Werk
  Filmpje met tips over hoe je met mensen met een licht verstandelijke beperking kunt praten over het coronavirus, de coronacrisis en wat het met ons doet.
 • Pharos
  Woordenlijst met moeilijke woorden rondom corona gemakkelijk uitgelegd.
 • MEE academie
  Een trainer van de MEE Academie geeft in dit filmpje tips over hoe je mensen met een vorm van autisme beter kunt leren omgaan met de situatie van dit moment.
 • Stichting Downsyndroom
  Deelt op haar website informatie over Downsyndroom en corona (o.a. veel gestelde vragen) en tips voor thuis.
 • Digidagbesteding
  Een platform voor de VG professionals, een hulpmiddel om in sneltreinvaart online dagbesteding te gaan bieden en cliënten door deze tijd van sociale isolatie in Coronatijd heen te helpen.
 • Wegwijzer voor begeleiders in de gehandicaptensector tijdens de coronacrisis
  Een wegwijzer die snel inzicht geeft in de meest gestelde vragen en verwijst naar goede bronnen met antwoorden, zoals de VGN-site. Als begeleiders snel een afweging moeten maken, kunnen ze deze online wegwijzer gebruiken. Hierin is onder andere aandacht voor de thema’s spanning, angst of agressie bij de cliënt, Familie betrekken en ondersteunen, Zorgen voor jezelf en Zorg op afstand.

Contact