Doemee-award 2020

Samen sterk voor een inclusieve samenleving

Veel mensen en organisaties zetten zich in voor een samenleving waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een beperking of chronische ziekte optimaal kunnen meedoen. Met hun enthousiasme maken zij het verschil; door op zoek te gaan naar de mogelijkheden en niet te blijven denken in beperkingen. Iets wat een podium verdient en extra gewaardeerd wordt met een Doemee-award.

De DoeMEE-awards 2020 zijn uitgereikt!
De winnaars van de Stimuleringsprijs van de DoeMEE-award zijn bekend! Op 9 en 10 december is de organisatie op bezoek geweest bij de winnende initiatieven, welke zorgvuldig zijn uitgezocht door onze vakjury.
De jury, bestaande uit Sofie Sergeant (Disability Studies NL), Henriëtte Zandvoort (LFB) en ervaringsdeskundigen Richard en Sylvia, zijn tot de volgende winnaars gekomen.

Bekijk hier de uitreiking!

Waardering voor ieder
De jury geeft volmondig toe dat het niet makkelijk is om een winnaar te kiezen. Ieder initiatief wordt enorm gewaardeerd en maakt een geweldig verschil in de maatschappij.
De organisatie heeft daarom ook aan hen gedacht. Ieder genomineerd initiatief, die niet in aanmerking kwam voor de Stimuleringsprijs, kreeg een verrassingspakket thuis gestuurd.
Namens de organisatie en jury willen wij jullie nogmaals feliciteren met jullie nominatie en bedanken we jullie inzet om de maatschappij voor ieder inclusief te maken!

Winnaars DoeMEE-award

Overijssel
Stichting Raakvlak is in de prijzen gevallen met haar initiatief ‘Vriendenkring Norg’. De jury beargumenteerde deze award met de volgende woorden:
“Van kwetsbaarheid naar muzikaal talent op een veilige plek, waar je begrepen en gerespecteerd wordt.’’ Vooral de woorden ‘bijdrage aan zelfvertrouwen’ deed de jury veel goeds.

Drenthe
In Drenthe is initiatief ‘Vriendenkring Norg’ uitgeroepen tot winnaar. Dit initiatief met als doelstelling ‘stimuleren van zelfredzaamheid’ komt voort uit een samenwerking tussen Welzijn in Noordenveld en Boerderij Prins. De argumenten van de jury luidden: ‘De hulp die de inwoners van Norg aan kwetsbaren bieden en vice versa. Die wisselwerking is uniek.’

Flevoland
In de provincie Flevoland mag Stichting Digg’Out haarzelf award-winnaar noemen. De jury sprak bij dit initiatief vooral over ‘ondersteuning en bewustwording’. Digg’Out richt zich vooral op ‘dwarsliggers’ in de samenleving, helpt hen op het juiste spoor en blijft hen ondersteunen op allerlei vlakken. Op deze manier worden de deelnemers zelfstandiger, integreren ze beter en participeren beter in de maatschappij.

Gelderland
WelKOM huis Nijkerk heeft de stimuleringsprijs van de provincie Gelderland overhandigd gekregen. Dit initiatief brengt mensen bij elkaar, met of zonder indicatie. Door deze lage drempel van participatie kan ieder binnen komen voor een kop koffie, een hulpvraag of een ander hulp bieden.
De jury waardeerde dit initiatief enorm op basis van de hulp die de doelgroep elkaar biedt, ‘van leren fietsen tot elkaar helpen met administratie’.

Publieksprijs
Er is dit jaar meer dan ooit gestemd voor de publieksprijs. Ieder initiatief heeft haar achterban flink aan het werk gezet. Zoals in het filmpje te zien is, zijn de winnaars per provincie bekend gemaakt. De winnaars van de publieksprijs van de DoeMEE-award krijgen een mooie oorkonde thuisgestuurd in de envelop.
Nu nog even op een rijtje.

Overijssel

  • Culinair bij u thuis (139 stemmen)

Flevoland

  • Stichting Kanjer Wens (362 stemmen)

Gelderland

  • Present Nunspeet (170 stemmen)

Drenthe

  • Antje Rijnsburg-Knol van ‘Wij ruilen en geven weg’ (142 stemmen)

Sofie Sergeant en Henriëtte Sandvoort ambassadeurs Doemee-award 2020
“Ik vind het heel belangrijk dat mensen met een beperking de kans krijgen uit hun cliëntrol te komen. Dat ze niet alleen de ontvanger van zorg zijn, maar dat ze óók mensen zijn die veel te brengen hebben. Ik vind het belangrijk dat we hen als partner zien; dat we van het wij/zij-denken naar het wij-denken gaan.” Het is de krachtige missie van wetenschapper Sofie Sergeant. Een missie die ze waarmaakt in haar rollen als Onderwijscoördinator en onderzoeker bij Disability Studies (disabilitystudies.nl) in Nederland, én nu ook als ambassadeur van de Doemee-award 2020.
Lees hier het artikel.

Partners
Elke organisatie of instelling die een inclusieve samenleving nastreeft en lokale initiatieven die daartoe bijdragen toejuicht, kan partner worden van de Doemee-award. Dit brengt voor hen geen verdere verplichtingen met zich mee. Wel kan de Doemee-award van toegevoegde waarde zijn op het eigen beleid. En kunnen partners lokale initiatieven helpen aanjagen en anderen stimuleren tot nominatie van een initiatief dat bijdraagt aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Wilt u meer weten of partner worden van de Doemee-award? Stuur dan een e-mail naar communicatie@meesamen.nl

Contact