Eén op tien Nederlanders heeft geen netwerk

Ruim een op de tien Nederlanders beschikt niet over een sociaal netwerk dat hulp en ondersteuning kan bieden als dat nodig is. Bij mensen met een beperking en ouderen is dat een op de vijf. Dat heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onlangs bekendgemaakt op basis van de nieuwste cijfers over de zorg.

Zo’n 2,2 miljoen volwassenen die zelfstandig wonen krijgen hulp bij dagelijkse klussen, als het huishouden of het zichzelf aan- en uitkleden. Ze krijgen daarbij vooral zorg van mensen uit hun sociale netwerk. Het grootste deel van de Nederlanders van 18 jaar en ouder gaat er van uit dat vooral de partner hulp zal bieden als dat nodig mocht zijn (ongeveer 65%). Ook gaat een groot deel er van uit dat hulp afkomstig is van iemand buiten de familie (45%). Bij zelfstandig wonende mensen met een gezondheidsbeperking ligt dit lager (32%).

Niet iedereen kan volgens het SCP echter terugvallen op iemand uit de sociale omgeving als diegene om gezondheidsredenen langdurig (extra) hulp nodig heeft. Bijna 10% van de Nederlanders geeft aan op niemand te kunnen terugvallen als zij (extra) hulp nodig hebben.

Als er hulp nodig is in het huishouden of bij het douchen en aankleden, krijgen Nederlanders dat het liefst van mantelzorgers. Als het gaat om verpleging en begeleiding valt men liever terug op professionals die uit de publieke middelen worden gefinancierd.

Bekijk het rapport

Contact