Dyangelo gaat nu zelfstandig naar school

Ervaringsverhaal: MEE op Weg, zelfstandig leren reizen.

Na de vakantie gaat Dyangelo zelfstandig naar school
Drukke perrons vol mensen, treinen die om je heen naar verschillende bestemmingen vertrekken, op tijd inchecken, niet vergeten uit te checken, overstappen op de metro en dan ook nog eens met vertragingen die alles nóg ingewikkelder maken… voor een puber is het reizen met het openbaar vervoer geen makkie. Zeker niet als je, net als Dyangelo en zijn schoolgenootjes, een communicatieve beperking hebt. Via het project MEE op Weg oefende Dyangelo samen met een schoolgenoot de reis van Almere Haven naar het VierTaal College in Amsterdam met ondersteuning van reismaatje Bente.

Starten met een uitdaging
Al tijdens de eerste oefening bleek waarom het reizen met het openbaar vervoer ingewikkeld kan zijn. Reismaatje Bente: “Beide jongens waren erg stil en best onzeker. Tijdens het oefenen van de heenweg was er een probleempje met de trein en moesten wij een omweg nemen. Het was erg druk op het station en in de trein. Ik heb Dyangelo en zijn schoolgenootje rustig laten worden door aan te geven wat de route nu ging zijn, want ik merkte dat ze door de drukte en de chaos een beetje in de stress waren. Een mooie leerervaring voor ze!”

Een leuke oefening
Op de terugweg ontdekten de jongens met Bente dat het reizen met de trein ook leuk kan zijn: “Tijdens de terugweg ging alles precies volgens plan. We hebben onderweg korte gesprekjes gevoerd en soms heb ik ook bewust gekozen om even stil te zijn tijdens de reis.” De moeder van Dyangelo is blij met de hulp van vrijwilliger Bente: “Ze was heel erg goed. Dyangelo vond de eerste keer reizen zonder iemand van huis heel spannend. Maar met Bente en zijn schoolgenoot ging het goed, vertelde hij. Hij heeft geleerd om op de informatieborden te kijken om het juiste spoor te kiezen en vervolgens op het perron de goede trein te nemen. Hij weet nu dat hij in de trein goed moet luisteren naar wat de conducteur tussentijds zegt en dat hij ook op de borden kan zien waar hij uit moet stappen om over te stappen op de metro.”

Trots op Dyangelo
Voor zowel Bente als Dyangelo was de oefening waardevol. Bente: “Het traject heb ik als positief ervaren. Ik denk dat zij er veel van geleerd hebben.” De moeder van Dyangelo besluit: “Het oefenen heeft Dyangelo meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen gegeven. Hij is inmiddels al twee keer alleen met het openbaar vervoer thuisgekomen. Daardoor voelt hij zich trots. Alles is nu geregeld, na de zomervakantie gaat Dyangelo zelfstandig naar school. Ik ben echt trots op mijn lieve zoon!”

Kan MEE op Weg jou helpen?
MEE op Weg geeft kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die afhankelijk zijn van speciaal vervoer, de vrijheid van het zelfstandig reizen. Met een vrijwillig reismaatje, wordt de route tussen school, werk, dagbesteding en thuis met het openbaar vervoer, de fiets, lopend of de rolstoel geoefend. Ben of ken jij iemand die zo de weg naar meer zelfstandigheid vindt? Of wil jij als vrijwilliger helpen om mensen als Dyangelo die vrijheid te geven? Kijk dan eens op https://www.meevoormij.nl/mee-op-weg/.

MEE op Weg in Almere wordt uitgevoerd door MEE IJsseloevers in opdracht van de gemeente Almere.

Contact