Sociale Netwerk Versterking

Wat is Sociale Netwerk Versterking?

Sociale Netwerk Versterking versterkt iemands netwerk en daarmee de persoon zelf. Je helpt hem zijn netwerk te verkennen, te versterken, te benutten en te activeren. Het netwerk wordt mede-eigenaar gemaakt van het probleem én van de oplossing.

Van oudsher lossen professionals problemen veelal op vóór iemand. Dient zich een nieuw probleem aan, dan moet de persoon opnieuw professionele hulp zoeken. Het gevolg? Mensen groeien niet en blijven afhankelijk van professionele passanten in hun leven. Dat kan anders. Mensen zijn prima in staat om zelf oplossingen aan te dragen voor problemen. Vaak sluiten deze zelfs beter aan bij de persoonlijke situatie. Deze plannen en besluiten zijn duurzamer.

Hoe werkt het?
Om iemand zelf verantwoordelijk te maken voor de oplossing van zijn problemen en hier zijn netwerk bij te betrekken, doorloop je een proces. Het start bij het levensverhaal van de persoon. Vervolgens breng je samen met de persoon en de mensen die dichtbij hem staan, het netwerk in kaart.

Hierna volgt het organiseren van een meedenkbijeenkomst, waarin de persoon een plan voor de toekomst maakt met zijn netwerk. Als laatste vormt de persoon een basisteam met een aantal mensen, om ervoor te zorgen dat het plan uitgevoerd wordt.

“Ik heb nu niet meer het gevoel dat ik er helemaal alleen voor sta”
Mieke en Gert hebben een driejarige dochter, Iris. Als bij Iris leukemie wordt geconstateerd komt het leven van Mieke en Gert op z’n kop te staan. Iris moet zware behandelingen ondergaan en Gert belandt thuis met een burn out.

Het gezin brengt hun netwerk in kaart en stelt vragen op die ze hebben. Ze organiseren een meedenkbijeenkomst waarin ze vragen wie er mee kan denken over de vragen die ze hebben.

  • Twee oma’s helpen mee met het schoonmaken van het huis. Dat moet extra goed gebeuren, omdat de weerstand van Iris door haar ziekte erg laag is.
  • De partner van oma komt helpen om weer overzicht in de financiën te krijgen.
  • Een vriend van Gert komt elke week even langs en sport met Gert.

Na een aantal maanden vertelt Mieke hoe het nu met hen gaat: ‘Voorheen was de drempel om hulp te vragen aan anderen te hoog. Nu blijken de mensen om ons heen het fijn te vinden dat ze met ons mogen meedenken. Het was voor hen ook moeilijk om toe te moeten kijken.’

Contact