Waar wilt u wonen als u ouder wordt?

Wanneer is het verstandig om te verhuizen? Het is een vraag die veel senioren en hun familie bezighoudt. Want wat vandaag uw ideale thuis is, kan volgend jaar een last zijn. Bij MEE vinden we het belangrijk dat u maximaal kunt genieten van uw leven, ongeacht uw woonsituatie. Onze ouderenadviseur staat daarom graag voor u klaar om met u mee te denken over keuzes voor een zorgeloze toekomst.

Veel mogelijkheden
De een vindt het fijn om (eventueel met aanpassingen) in het vertrouwde thuis te blijven wonen, de ander kiest er juist voor om tijdig een comfortabeler plek te zoeken. Een plek dichtbij zorg wellicht. Wat uw keuze ook is, het is belangrijk om er tijdig over na te denken. De MEE Ouderenadviseur vertelt u graag over alle mogelijkheden die er zijn. Hulpmiddelen om langer thuis te kunnen wonen, diensten die u kunnen helpen, of juist fijne plekken waar u terecht kunt. Zo hebt u alle informatie om zelf een goede beslissing te nemen. Ook kunt u uzelf alvast de volgende vragen stellen om voor uzelf te overwegen of uw woning geschikt is om zelfstandig te blijven wonen.

Overweging 1: Is de buurt praktisch als u minder mobiel wordt?
De plek waar u woont is vaak nog belangrijker dan de woning zelf. U wilt een buurt waar u zich veilig voelt. Een omgeving waar u geen last, maar juist plezier van hebt. Kunt u bijvoorbeeld terugvallen op uw buren als u hulp nodig heeft? Zijn winkels en voorzieningen zoals de dokter of apotheek nog bereikbaar als u minder mobiel bent of wordt? Is er openbaar vervoer, als fietsen of autorijden niet meer gaat?Overweging 2: Kunt u zich goed bewegen in huis?
Als u ouder wordt, is het fijn als uw woning gelijkvloers is. Als dat niet zo is, zijn er dan oplossingen mogelijk? Kan er bijvoorbeeld een slaapkamer en/of badkamer worden gemaakt op de begane grond? Of kunt u misschien een stuk aanbouwen?Overweging 3: Kunt u uw woning blijven onderhouden?
Nu bent u misschien blij met een ruim huis en een grote tuin. Maar als u ouder wordt, kan het een opgave worden om alles bij te houden. Een woning die veel onderhoud vraagt, is prima voor wie graag klust, maar wordt een last als u bijvoorbeeld niet zo makkelijk meer op de ladder klimt. Voor onderhoud van huis en tuin kunt u mensen inhuren, maar wilt en kunt u dat betalen?

Overweging 4: Kunt u uw woning blijven betalen?
Kunt u alle wensen die u nog met uw woning heeft betalen? Misschien moet uw huidige woning zo ingrijpend worden verbouwd, dat verhuizen een betere optie is. Het kan zijn dat uw inkomsten en uitgaven zijn veranderd waardoor u goedkoper wilt wonen of juist ruimte hebt voor een wat duurder huis. Of misschien is uw huidige woning meer waard dan u denkt en kunt u een deel van de overwaarde van uw woning gebruiken om uw woning te verbouwen.

De ouderenadviseur  denkt graag met u mee
De ouderenadviseur denkt graag met u mee over de beste keuze in uw situatie. Zij geven u informatie over de vele mogelijkheden die er zijn en adviseert u welke stappen u kunt ondernemen. Voor meer informatie neemt u contact op met 055 526 9200 of email naar info@meeveluwe.nl.

Contact