Trainingen seksueel grensoverschrijdend gedrag en loverboyproblematiek

Sexting, sextortion, grooming en social media. Online verspreiding van naaktfoto’s is aan de orde van de dag. Het aantal meldingen van online misbruik van kinderen en jongeren is in korte tijd met bijna 20% gestegen*. Het gebruik van social media speelt een grote rol. Steeds vaker worden jonge meiden via social media benaderd door mannen en vrouwen met gedwongen prostitutie als doel. Bovendien is gebleken dat meisjes met een licht verstandelijke beperking meer kans hebben om slachtoffer te worden van gedwongen prostitutie**. Het aangeven van grenzen op social media is nog lastiger dan het al is in het dagelijks leven.

Training Seksueel grensoverschrijdend gedrag en loverboyproblematiek
Deze geaccrediteerde training bestaat uit een fysieke training van 1 dag met modules gericht op kennis en vaardigheden. Naar wens aangevuld met een e-learning om opgedane kennis na verloop van tijd op te frissen. Het doel van de training is dat professionals en/of vrijwilligers signalen van loverboyproblematiek bij mensen met een licht verstandelijke beperking herkennen en weten hoe zij moeten handelen. Om er zodoende voor te zorgen dat bovenstaande situaties voorkomen worden en mensen met een beperking beter kunnen meedoen in de maatschappij (inclusie).

Resultaten

  • Basiskennis over het herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking opgefrist
  • Kennis op het gebied van omgaan met seksualiteit en relaties, social media en seksueel grensoverschrijdend gedrag, en bewustwording rondom de risico’s
  • Vaardigheden om te (leren) signaleren rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en loverboyproblematiek en handelingsverlegenheid van professionals te verminderen
  • Vaardigheden op het gebied van sociale weerbaarheid bij kwetsbare groepen

Afzonderlijk te volgen modules
Geadviseerd wordt de training Seksueel grensoverschrijdend gedrag en loverboyproblematiek in zijn geheel te volgen. Afhankelijk van het gewenste leerdoel, kunnen de volgende modules ook afzonderlijk gevolgd worden:

Gerelateerde trainingen

Werkwijze
De training wordt gegeven door trainers van MEE met jarenlange ervaring op het gebied van het herkennen van en omgaan met mensen met een beperking. De trainingen van MEE worden zoveel mogelijk met inzet van ervaringsdeskundigen uitgevoerd.

Accreditatiepunten
Alle trainingen zijn standaard geaccrediteerd bij SKJ en Registerplein en leveren daarmee accreditatiepunten op voor deze registers. Registers voor andere beroepsgroepen op aanvraag.

Voorkennis
Voor deze training is basiskennis op het gebied van het herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking vereist. Is deze basiskennis onvoldoende aanwezig, dan is het advies eerst de basistraining Licht verstandelijke beperking te volgen.

Wat andere professionals vonden
Professionals beoordelen de trainers van MEE gemiddeld met een 8.3. Een 8.3 gemiddeld krijgen ook de ervaringsdeskundigen van MEE die bij een training betrokken waren.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met een van onze Adviseurs Inclusie via T 088 633 0 633 of maak gebruik van het contactformulier onder ‘Eens sparren?’.

* Forse toename van afpersing met naaktfoto’s via internet (NOS, 25 januari 2017)
** Jojanneke in de prostitutie (EO / NPO3, 13 januari 2015)

Eens sparren?

Download flyer Academie

Op de hoogte blijven van trainingsaanbod

Maak nu gebruik van subsidie voor trainingen!