Trainingen sport en bewegen

Sport en bewegen draagt voor mensen met een beperking bij aan de kwaliteit van leven. Ze lopen daarbij echter vaak tegen belemmeringen aan, maar met de juiste ondersteuning en begeleiding wordt sport ook voor hen toegankelijk. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking en organisaties, die sportaanbod voor deze doelgroep aanbieden, elkaar moeilijk kunnen vinden. Ook is er vaak sprake van praktische belemmeringen om mee te kunnen doen aan sport- en beweegactiviteiten, zoals vervoer, de toegankelijkheid van gebouwen en de juiste ondersteuning en begeleiding.

 

Basistraining Sporten en bewegen voor mensen met een beperking

Deze training bestaat uit een e-learning van 12 uur gericht op kennis en vaardigheden. Het doel van de training is het stimuleren van het doorgeleiden van mensen met een beperking naar passend sport- of beweegaanbod. Om er zodoende voor te zorgen dat mensen met een beperking beter kunnen meedoen in de maatschappij (inclusie).

Resultaten

 • Inzicht in het landschap van aangepast sporten
 • Kennis van de feiten en cijfers over het aantal mensen met een beperking
 • Inzicht in het sport- en beweeggedrag van mensen met een beperking
 • Kennis over de belemmeringen en drijfveren om te sporten en bewegen die er zijn bij mensen met een beperking
 • Inzicht in de meest beoefende sporten door mensen met een beperking
 • Kennis over de effecten van sporten en bewegen
 • Inzicht in de rol van de professional in de wijk bij de sport- en beweegwensen van cliënten
 • Kennis over de principes van motiverende gesprekstechnieken
 • Vaardigheden om cliënten te begeleiden naar een sport
 • Vaardigheden om beweegtips te geven aan cliënten en betrokkenen
 • Kennis en vaardigheden over waar en hoe passend sport- en beweegaanbod te vinden voor cliënten

 

Werkwijze

Deze training bestaat uit een e-learning van 12 uur gericht op kennis en vaardigheden. Bij de meeste opdrachten is het van belang om collega’s te betrekken. Hierdoor krijgen deelnemers meer zicht op het eigen functioneren en kunnen zij zich verder ontwikkelen.

 

Voorkennis

Voor deze training is basiskennis op het gebied van het herkennen van en omgaan met mensen met een beperking vereist. Is deze basiskennis onvoldoende aanwezig, dan is het advies eerst de basistraining Niet-zichtbare beperkingen te volgen.

 

Wat andere professionals vonden

Professionals beoordelen de trainers van MEE gemiddeld met een 8.3. Een 8.3 gemiddeld krijgen ook de ervaringsdeskundigen van MEE die bij een training betrokken waren.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met een van onze projectleider via T 088 633 0 633 of maak gebruik van het contactformulier onder ‘Eens sparren?’.

Aankomende evenementen en open trainingen

Eens sparren?

Download flyer Academie

Op de hoogte blijven van trainingsaanbod