MEE op Weg – Aanmelden als vrijwillig Reismaatje

Reismaatje worden. Iets voor u?

Dagelijks gaan veel mensen naar hun werk, school, sportclub, dagbesteding, naar de supermarkt, de huisarts of naar het café. Om daar te komen maken mensen met een beperking meestal van jongs af aan gebruik van speciaal vervoer. Hoe mooi is het als ook mensen met een beperking, net als u, zelfstandig reizen en zichzelf prima weten te redden? Hoe mooi is het als ook zij gewoon lopend, met de rolstoel,  fiets, bus of trein kunnen gaan en staan waar en wanneer zij dit willen? MEE op Weg is een landelijk project dat mensen met een beperking de mogelijkheid geeft om zelfstandig te leren reizen.

Lijkt het u leuk om, als vrijwilliger, mensen met een beperking te coachen om dit te leren?

Wat doen de vrijwilligers?

Deelnemers (mensen met een beperking) die zelfstandig willen leren reizen, krijgen ondersteuning van familieleden of vrijwilligers, de zogenoemde Reismaatjes.
Als Reismaatje coacht u de deelnemer. De deelnemer bepaalt welke route hij wil oefenen en wat hij wil leren. Als Reismaatje stimuleer jij de deelnemer om zelf de zoektocht en het avontuur aan te gaan. Je gaat letterlijk en figuurlijk met de deelnemer mee op weg, waardoor de stap naar zelfstandig reizen verkleind wordt.

Een voorbeeld
Iemand met een concentratiestoornis is gewend om met speciaal deur-tot-deur vervoer naar de sportschool te reizen, omdat hij anders misschien niet weet wanneer hij uit moet stappen. Hij wil leren om deze route zelfstandig af te leggen. Samen met de vrijwilliger maakt hij een MEE op Weg-plan, met bijvoorbeeld foto’s van herkenningspunten op de route. Die foto’s bieden houvast tijdens zijn reis. Ook oefenen ze samen met zaken als verkeersborden en -lichten, met in- en uitstappen in bus of trein of met betalen in het openbaar vervoer.

Ondersteuning aan vrijwilligers
Een consulent van MEE ondersteunt jou en jouw deelnemer tijdens het oefentraject. Deze consulent zorgt ervoor dat jullie kennismaken met elkaar, ondersteunt bij het maken van het MEE op Weg-plan en je kunt bij hem/haar met al jouw vragen terecht. De MEE-consulent geeft tips over hoe je de deelnemer kunt coachen, geeft informatie over de beperking van de deelnemer, zodat je weet waar je rekening mee moet houden en geeft ideeën over handige hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld foto’s of een vervoersapp op de telefoon.

Hoeveel tijd?
Vooraf is niet precies te zeggen hoeveel keer een deelnemer nodig heeft om zelfstandig te leren reizen. Soms is 2x oefenen al genoeg, soms is 15x oefenen nodig. Gemiddeld gaat een Reismaatje 8 à 10 keer met een deelnemer op pad, waarbij minimaal één keer in de week geoefend wordt. Samen met de deelnemer spreek je af hoe vaak en op welk moment in de week jullie gaan oefenen. Tussendoor en aan het eind van het oefentraject hebben jullie gesprekken met de MEE-consulent om te kijken hoe het gegaan is.

Aanmelden als Reismaatje:

Vul onderstaanden velden in om je aan te melden als Reismaatje. Bij vragen kan je contact opnemen met Sabine Hollak (M: 06-30998355, E: s.hollak@meeijsseloevers.nl).

Voor vragen over de vrijwilligersvacature in Almere kun je contact opnemen met Puck Gerritsen (M: 06-51 95 56 77, E: p.gerritsen@meeijsseloevers.nl).

Ervaringsverhaal: Jort kreeg het vertrouwen om zelf te fietsen

Ervaringsverhaal: Als je het eenmaal kunt, dan verleer je het nooit

Ervaringsverhaal: Dyangelo gaat nu weer zelfstandig naar school

Ervaringsverhaal: Als je het eenmaal kunt, dan verleer je het nooit

Download leaflet

Wil jij Reismaatje worden?

Resultaten MEE op Weg

Eens sparren?