De wooncoach – een succesvolle samenwerking tussen MEE en Openbaar Belang

Ook samenwerken? Klik hier!

Wat als je net dat ene duwtje nodig hebt om op eigen benen te kunnen staan? Om zelfstandig te kunnen wonen. Of niet precies weet wat het betekent om een ‘goede buur’ of ‘goede huurder’ te zijn. En als je niet echt iemand hebt waar je echt op terug kunt vallen? Wat kun je dan doen? Hulpverlening is vaak te veel van het goede. Maar een aangereikte hand is dan fijn. Met deze ideeën kwam de pilot voor een intensieve samenwerking tussen MEE en woningcorporatie Openbaar Belang tot stand. De speciaal aangestelde en zeer enthousiaste wooncoach helpt mensen voor een periode van één jaar met de eerste stappen naar zelfstandig wonen.

Eigen huis

Op eigen benen staan betekent een eigen huis hebben. Daar komt veel bij kijken. Je wordt een buurman of -vrouw. Hoe gedraag je je dan? Wat moet je allemaal regelen? Verzekeringen, energiecontracten en ga zo maar door. Voor sommigen is die stap naar het hebben van een eigen plek enorm groot. Waar begin je dan? MEE en woningcorporatie Openbaar Belang hadden een idee: een wooncoach die mensen met allerlei grote en kleine vragen op weg helpt naar zelfstandigheid. Voor dit idee stelde de gemeente een subsidie ter beschikking waarmee de pilot kon beginnen.

Prettig wonen

Openbaar Belang stelde tien huizen beschikbaar. MEE ging op zoek naar geschikte kandidaten. Beide organisaties hebben hetzelfde doel: iedereen moet prettig en zelfstandig kunnen wonen. Maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Het komt voor dat jongeren nog in een instelling wonen waar ze eigenlijk al niet meer thuishoren. Ze hebben dan geen intensieve begeleiding nodig. Maar ze zijn ook niet in staat om alles zelf te doen. En er zijn zogenaamde ‘bankhoppers’. Mensen die dan weer hier en dan weer daar wonen. Vaak bij vrienden of kennissen of de daklozenopvang. Maar ze hebben geen eigen veilige plek. Ook deze groep heeft geen ingrijpende hulpverlening nodig.

Woonconsulent Katja (Openbaar Belang) en wooncoach Gerrit (MEE)

Laagdrempelig

De wooncoach biedt precies de juiste helpende hand. “Ik ben er voor ze”, begint wooncoach Gerrit Holstege. En mijn hulp is heel laagdrempelig. De vragen die ik krijg, vaak via WhatsApp, kunnen overal over gaan. Denk aan een vraag over een brief van een energiemaatschappij. Of wat je kunt doen als je last hebt van een lekkage. Het lijken hele simpele dingen. Maar als je niet weet wat je moet doen of niet begrijpt wat er in een brief staat, dan is het lastig. Maar samen lossen we het op.” En zo worden kleine vragen geen opeenstapeling van problemen. Dat is ook voor een woningcorporatie fijn. Katja is woonconsulent bij Openbaar Belang en is net zo enthousiast als Gerrit. “Het eerste jaar op eigen benen is een grote stap. Er komt van alles op je af. Als je dan het overzicht verliest, kan dat tot grote problemen leiden. Je bent dan niet meer bezig met lekker leven, maar met zorgen en problemen. Soms betekent dat dat mensen op straat komen te staan.”

Kandidaten

De samenwerking tussen MEE en woningcorporatie Openbaar Belang is een echte win-winsituatie. MEE biedt laagdrempelige hulp zodat iedereen in de samenleving mee kan doen. En de woningcorporatie regelt de huizen. Beide organisaties zorgen er zo voor dat mensen prettig kunnen wonen. Toen Gerrit en Katja met de pilot begonnen, kregen ze meteen een heel aantal aanmeldingen. Gerrit: “Daar waren we hartstikke blij mee. Achteraf zien we wel in dat de screening beter kan. Soms hebben mensen toch meer begeleiding nodig dan we in eerste instantie denken. Dan is laagdrempelige hulp net niet voldoende.” Maar ze kijken nu al terug op een succesvolle pilot. Katja: “We hopen natuurlijk dat het inzetten van een wooncoach op veel meer plekken gebeurt. Je verlaagt zo ook de druk op de zwaardere hulpverlening of de noodopvang. En dat scheelt weer in de kosten.”

Maar kostenbesparing is voor Katja zeker niet het belangrijkste. “Wat ik echt heel fijn vind, is dat we mensen verder helpen met hun leven. Niet door in te zetten op zware hulpverlening, maar met iemand die er altijd voor je is. Als je genoeg mensen om je heen hebt om je te helpen, dan sta je er misschien niet zo bij stil. Maar die uitgestrekte hand is een klein gebaar dat echt een groot verschil maakt.” De mensen die in aanmerking komen voor een wooncoach zitten zelf vaak helemaal niet te wachten op intensieve hulp. Maar wel op een extra steuntje in de rug. “Vorige week kreeg ik nog een app van een van de kandidaten: ‘Ik kan echt niet zonder jou!’ Dat zegt denk ik alles!”, besluit Gerrit.

Samenwerken aan het project Wooncoach

Zie jij als woningcorporatie een samenwerking met MEE wel zitten om zo mensen met allerlei grote en kleine vragen op weg te helpen naar zelfstandig wonen? Neem dan contact op met onze accountmanager in jouw regio of vul onderstaand contactformulier in. Je wordt dan z.s.m. gebeld!

Peter Revenboer, 06 113 027 30
Patricia Koopman, 06 463 786 08
Christien de Groot, 06 309 972 46

Contactformulier

Contact